GONZALO GRACIA, ARQUITECTURA

moll de la fusta

arquitecturas, espacios

No hi ha comentaris


Share this post

The many over ground lanes create a horizontal obstacle for pedestrian passage to the waterfront. The Ronda -even as it passes below ground level, creates vertical disconnection by forcing pedestrians to make many height changes before reaching relative proximity to the water.

A visual and psychological connection to the waterfront can only be achieved by physical proximity to the water. This, and accessibility issues have compressed all activities within 5 meters of the harbor border. Lack of organization and amenities further limit social programs in the site.

The amount of existing green space in Barcelona is a mere 10.2% or approximately 18 square meters per capita. Furthermore, this green space is not evenly divided throughout the city area (i.e. a high percentage is concentrated in Montjuic park) and as a result is often a great distance for habitants to travel to.

1_ the ronda solution

2_ the public access solution

3_solving the connectivity

The initial step to confront the site’s disuse was to identify and strengthen the points of access to the site, by infusing them with activity and an inviting atmosphere, we hoped to better integrate the city into the site. This is the first intervention; the intervention of the roads.

While the Ronda maintains it’s initial physical location within the site, it is more integrated and connected to the actuality of the waterfront. The Ronda is exposed within glass tube to create a visual connection without any sound pollution. Pedestrians enter the site adjacent to the Ronda and gradually walk above and beyond it, giving the vehicles a chance to be part of the site too.

Read more